Tillbaka till alla blogginlägg

Hjärnan och Kultur

Det var konferens på Karolinska Institutet – Brain and Culture (Hjärnan och Kultur). Det var en internationell konferens på engelska med fyra forskare som talade på olika teman om hjärnan och kultur.

Robert Zatorre berättade om hur musik hänger ihop med vårt belöningssystem i hjärnan. En del kan påverkas väldigt mycket av musik och må väldigt bra. Han berättade också hur musik kan forma strukturer i hjärnan.

Charles Spence berättade om Gastrofysik, en ny vetenskap som handlar om hur vi har något på middagsbordet. Han pratade om att vår njutning av mat skapas i sinnet och inte i munnen. Om du lyssnar på havsljud när du äter mat från havet så får du en starkare upplevelse. Spence visade också på olika sorters porslin som gör att vi upplever smaker som sött och surt starkare.

Yulia Kovas berättade om hur miljö och gener kan påverka våra studier och vad vi uppnår i livet. Det finns ingen gen som ger oss dyslexi eller gör oss till mattegenier. Det är ett gäng gener som påverkar det. Även om vi har anlag för något i släkten är det inte säkert att de generna är aktiva. Det kallas “epigenetik” och är rätt nytt ämne: hur vi kan sätta våra gener på on/off-

Dean Simonton berättade om geniets ursprung. Han funderar kring vad det är för kvaliteter och upplevelser hos en person som gör dem kreativa.

Under dagen fick vi se Balettakademin dansa och Sofia Karlsson underhöll också med sång där vi i publiken fick var med och sjunga. Några modiga var också med på scenen med Sofia för att vissla och spela.