Anders Wieslander är konferencier på Mosaikteatern, FOTO: Martin Nauclér
Vill du ser mer bilder?
Scrolla ner på sidan så kommer våra bildgallerier!

Vi planerar att ha vår årliga konferens i 9-10 april Örebro 2019. Vi jobbar med idéer och planering, så håll utkik här för mer information!

Quinten Moody i arvsfondsprojektet Konferensguiden.

Kultur och Kvalitets konferens 2018 

Vi valde att lägga årets konferens i Malmö då Judith Scott ställdes ut på Malmö Konsthall i utställningen ODRADEK. Under dagen hade vi med oss Anders Wieslander och Peter Karppinen som filmade och intervjuade deltagarna. 

VIsning på Malmö konsthall

Tisdag 24 april

Vi började dagen i Moomsteaterns lokaler där styrelseledamot Kjell Stjernholm öppnade konferensen och hälsade välkommen. Han lämnade sedan över till Hanna Björklund och Kerstin Björsson från arvsfondsprojektet Konferensguiden som var moderatorer under konferensen.

Föreställning och workshop med Moomsteatern: 

Vi började med att se Moomsteaterns pjäs "Kasjtanka - en cirkusdröm". En pjäs efter Anton Tjechov om hunden Kasjtanka som lever ett lugnt liv med sin husse. Så en dag bryts lugnet och Kasjtanka hamnar av en slump på en cirkus, men är verkligheten som hennes drömmar om cirkuslivet? Vad är lycka och är hon lycklig där på cirkusen?  Moomsteaterns producent Sandra Johansson gjorde en presentation av Moomsteatern och projektledare Sanne Hellberg höll en presentation av arvfondsprojektet Tårtan. Vi avslutade med en workshop av skådespelarna Dennis Nilsson och Frida Schriver som lärde oss mer om vikten av uppvärmning för skådespelare. 

KoK:s årsmöte

Under årsmötet valdes Kerstin Björsson, Malin Lucchesi och Camilla Lucchesi om. Kjell Stjernholm valde att kliva av sin styrelsepost i förtid ersattes under kvarvarande mandatperiod på 1 år av Marie Lindblad från Kulturcentrum Väst. Niklas Böhme valdes in på en vakant plats i styrelsen som nu är fulltalig med 9 medlemmar. 

Under kvällen åt vi middag på MAT medan vi lyssnade på kvällens musikunderhållning. Det var Calle Doolke, alias General Crazy leadsångaren i bandet Crazy Mike, som bjöd på sina sånger både från bandet och sin kommande soloplatta med akustiskt komp! 


Onsdag 25 april

Vi började dagen på Kulturhuset Mazetti där Hanna Björklund och Kerstin Björsson hälsade välkommen till en ny dag. 

Skånes dansteater och Kulturcentrum Skåne:

Tanja Mangalanayagam och Frida Lovén från Skånes dansteater presenterade sin verksamhet och hur de jobbar med dans och den icke-normativa kroppen. Hur funkar det att vara rullstolsburen och dansa? Ungefär som för andra, men med egna tolkningar av vissa rörelser. Kulturcentrum Skåne med Åsa Wallin-Pinhao och Alice Lund Papiernik presenterade också sin verksamhet och hur de jobbar med olika kulturuttryck. Sedan visade de filmer och berättade om sina samarbeten som mynnat ut i olika dansfilmsprojekt som Five Rooms och föreställningar som Katlego (2012)  och C Me (2015). Slutligen bjöd de på en workshop i dans och rörelse där vi fokusera på följa tråden. 

Vi tog en promenad till August no stress surf café. Vi laddade batterier med mat och samtal innan det blev dagens sista programpunkt på  Malmö konsthall, och utställningen ODRADEK.

Vi fick en visning av utställningen där den internationell erkända konstnären Judith Scott (1943-2005) var ett av affischnamnen. Vi fick en visning med en gående workshop och samtal under tiden. Namnet ODRADEK är hämtat från Franz Kafkas novell "Familjefaderns bekymmer" och handlar om den märkliga varelsen Odradek som är en snörtrassel med förmågan att förflytta sig, tala och skratta. Scotts skulpturer är omsorgsfullt tillverkade av textilier, garn och andra typer av material, som hon har lindat och flätat kring vardagliga föremål.

Med detta avslutade vi årets konferens och tackar alla som deltog! 

 

KONFERENS 2018 program

 

Kultur och Kvalitets konferens 2017

Årets konferens för föreningen var i Skövde i samarbete med Göteborgsoperans Skövdescen. Vi valde att lägga konferensen här i samband med att den nyskriva operan SHANGHAI hade premiär här och blev en del av vårt program.

Från Medis5 hade vi med oss Peter Karppinen som filmade och Erik Nordlund som intervjuade konferensdeltagarna.

Föreställning med Lucchesi Produktion


Tisdag 25 april 

Vi startade dagen med en lunch och incheckning innan Johannes Lundberg, från arvfondsprojektet Konferensguiden och Mosaikteatern, öppnade årets konferens för att lämna över till moderator Kjell Stjernholm. Kjell är styrelseledamot i KoK och verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan. Kjell berättade om KoK:s ambitioner och att föreningen har precis börjat med att samla ihop böcker till ett kommande bibliotek. Under konferensen första dag stod följande på programmet:

Presentation av projekt Konferensguiden:

Hanna Björklund och Magnus Östling från Arvsfondsprojektet Konferensguiden och Ateljé Inuti berättade om projektet som vill arbeta med att öppna forum för utveckling och kulturkritiska samtal, genom att anordna kulturkonferenser. Projektet har den engelska organisationen Creative Minds som förebild. Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden, ägs av Mosaikteatern och sker i samverkan med Kultur och Kvalitet, bland annat.

Scenkonst av och med Lucchesi Produktion:

konstnären och scenografen Malin Lucchesi och dansare Camilla Lucchesi bjöd på en dansföreställning som gestaltade livets frågor, förtvivlan och hopp. Efter föreställningen var det ett samtal med Malin och Camilla som berättade hur de tänkte och arbetade. De introducerade begreppet "den tredje världen" - det som uppstår när Malins tankar möter Camillas tolkningar. Vi avslutade med en work shop ledd av Camilla där vi bjöds möjligheten att skicka runt livet och lämna våra sorger till döden.

Årsmöte:

föreningens årsmöte ägde rum i samband med konferensen lett av mötesordförande Kersti Larsson från Studieförbundet Vuxenskolan. Helena Petersson (ordförande), Kjell Stjernholm och Anneli Aaltonen-Krantz valdes om. Olle Norberg och Sayam Chortip valdes in som nya styrelsemedlemmar.

På kvällen åt vi gemensam middag och från Bollnäs kom trubadurerna Albin Högare och Marinel Isaksson som stod för musik och underhållning.

 


Onsdag 26 april

Dagen började med en morgonfika och incheckning av nya konferensdeltagare. Kjell öppnade sedan programmet som innehöll:

Föreningen A-konst:

ordförande Nita Lorimer gav oss frågor som "Måste man kunna organisera sitt liv för att vara konstnär?". Emelie Hansson och Vidar Lorimer-Olsson berättade om sitt skapande och synen på det. De höll en work shop där konferensdeltagarna fick bilder från etablerade och oetablerade konstnärer och frågan "Vad är outside art och vad är inside art?", ser vi någon skillnad och varför?

Opera med Dala-Floda:

Anna Eklund-Tarantino berättade om operafesten i Dala-Floda och vad det är som gör att kön ringlar sig lång till ICA när festen startar. Johanna Nyberg sjöng för oss, ackompanjerad av Jennifer Fergusson Kestis. Anna bjöd också på en demonstration tillsammans med Johanna om hur de arbetar med personer som får prova sjunga opera för första gången.

Operaföreställningen SHANGHAI:

Vi såg den nyproducerade operaföreställningen SHANGHAI som är ett samarbete mellan Göteborgsoperan och ShareMusic. SHANGHAI är en opera om helt vanliga människor, som lever vanliga liv, blir rädda och kämpar för att bryta sig loss. Det är en spännande produktion med en blandad ensemblen av professionella och amatörer som tillsammans utforskar rösterna kraft. Efter föreställningen hade vi ett eftersnack med delar av ensemblen.

Dagen tog slut och föreningens ordförande Helena Petersson tackade Kjell och projekt Konferensguiden för arbetet med konferensen och med hopp om att vi ses till konferensen 2018!

Vi riktar ett särskilt tack till Studieförbundet Vuxenskolan och Allmänna Arvsfonden som gjorde vår konferens möjlig!

PROGRAMMET: KONFERENS 2017 program

RECENSION SHANGHAI: Recension Shanghai Nya LidköpingsTidning

Den 21-22 april 2016 hade vi vår första konferens!

Vi fick förmånen att hålla till i Mosaikteaterns fina lokaler vid Telefonplan.

Stora Blås Xylofonorkester

Ett drygt femtiotal konferensbesökare tog plats för att njuta av Xylofonorkesterns konsert, de kommer ifrån "Stora Blå". Vi fick även samtala och ställa frågor om orkesterns arbete och prova på att spela på instrumenten.

Sedan var det dags för Anders Wettler från Inuti Södermalm. Han gjorde en performance som han kallar "Don't Hold Me Back". Han arrangerade workshop och satt i panel som diskuterade praktiska förutsättningar för konstnärligt arbete när du verkar genom stödfunktioner. Inuti-handledare Lotte Nilsson Välimaa deltog genom att leda workshop. Slutresultatet blev en utställning i ett kylskåp! Inuti-konstnärerna Hanna Björklund och Kia Gardelius Mårtensson var också inbjudna till panelen liksom Per Lewrén ifrån KRITA.

På kvällen stod Yksikaksi-orkestern från Medis 5 för underhållningen. Harry Raatikainen bjöd på en hel del finska sånger, men även svenska visor och hyllningstrudelutter till föreningen ”Kultur och Kvalitet”. På fredagen fick vi träffa koreografen Chris Pavia från ”Stopgap Dance Company” i London. Han berättade om hur han började som dansare för tjugo år sedan och numera har övergått till att koreografera egna stycken. Vi fick även se en föreställning, samt delta i workshop och diskussion. Konferensen avslutades med att föreningen höll sitt första årsmöte.

Extra stort tack till Studieförbundet Vuxenskolan som var konferensens huvudsponsor. Vi tackar även alla inblandade i konferensen och ser fram emot att träffas igen nästa år!

Hanna Björklund är konferencier på Mosaikteatern, FOTO: Martin Nauclér

Filmklipp och bilder från konferensen 2018

Filmklipp från årets konferens är under tillverkning och kommer snart att dyka upp här!

Bilder från konferensen 2016

Bilder från konferensen 2017