Workshop med A-konst: Inside art eller Outside art?

Vill du ser mer bilder?
Scrolla ner på sidan så kommer våra bildgallerier!

Kultur och Kvalitets konferens 2018

Välkommen att delta i en konferens om konst- och kulturutövning med kulturutövare och konstnärer som verkar genom stödfunktioner!

 

Tisdag 24 april, 12.00-20.00 

Plats: Moomsteatern, Folkets hus, Olof Palmes plats 1, 214 44 Malmö   

Resa: Från Malmö Centralstation Stadsbuss 5 mot Stenkällan/Rosengård. Hoppa av vid Nobeltorget. Restid ca 10 min: Skånetrafiken.

 

12.00 Incheckning och lunch på Moomsteatern

Lunchen kommer att ätas på MAT som ligger i  Folkets hus lokaler.

13.00 Hej och välkommen till årets konferens!

13.15- 16.00 Kasjtanka - en cirkusdröm 

"Hunden Kasjtanka lever ett lugnt och fritt, men dock ganska fattigt liv hos sin husse. Tills den dag hon avbryter sitt lugna liv för att göra karriär på en cirkus. Cirkusdirektören är vänlig men väldigt krävande. Kasjtanka och de andra djuren på cirkusen vänder ut och in på sig själva för att leva upp till de krav som cirkusen ställer. Kanske gör Kasjtanka inte sina livsval själv, utan följer det som förväntas av henne? Det som hon tror krävs av henne för att vara lyckad i denna värld. Är att vara lyckad och att känna sig lycklig egentligen samma sak? En vacker historia med djur som har mänskliga egenskaper eller kanske människor med djuriska egenskaper."

Föreställning, samtal och fika.

16.00 - 17.00 KoK:s årsmöte

Föreningen har sitt årsmöte, så kom och gör din röst hörd! Vill du bli medlem kan vi lösa medlemskap på plats. Är du intresserad av att sitta i styrelsen, så kontaktar du valberedningen genom sammankallande Leia Lette (Mosaikteatern) på leia@mosaikteatern.se  

18.30 Middag med underhållning (ingår i konferenspriset) 

Vi äter kvällsbuffé på MAT som ligger i Folkets Hus lokaler. Vår krögare är Titti Qvarnström som fick en Michelin-stjärna för sin mat på sin tidigare arbetsplats.

Calle Doolke är leadsångaren i bandet Crazy Mike som ikväll bjuder på sina sånger både från bandet och sin kommande soloplatta med akustiskt komp! Calle är även känd som General Crazy, då han sjunger i det dansk-svenska bandet The Incredible Misfits.

 

 

Onsdag 25 april, 9.00 - 15.00

Plats: Kulturhuset Mazetti, Friisgatan 15B, 205 80 Malmö

Resa: Från Malmö Centralstation Stadsbuss 2, 7, 8. Hoppa av vid Malmö Triangeln: Skånetrafiken. + 6-8 min gång.

 

9.00 Morgonfika och välkommen!

9.30 - 12. 00 Skånes dansteater och Kulturcentrum Skåne

Från workshop med IDance

Kulturcentrum Skåne och Skånes Dansteater samarbetar sedan många år. Dessa samarbeten har mynnat ut i olika dansfilmsprojekt som Five Rooms och föreställningar som Katlego (2012)  och C Me (2015). Skånes Dansteater ingår under två år i ett Erasmus och ett utvecklingsprojekt, iDance, tillsammans med 4 andra europeiska parter. Projektet utvecklar en inkluderande danspedagogik som lämpar sig för dansare med och utan funktionsvariationer.

Kulturcentrum Skåne är en stark samarbetspart i detta utvecklingsarbete och har medverkat vid de konstnärliga internationella labben tillsammans med dansare från Skånes Dansteater. Under förmiddagen presenterar Skånes Dansteater och Kulturcentrum Skåne sina verksamheter och Alice från Kulturcentrum Skåne och Frida Lovén från Skånes Dansteater berättar om sina erfarenheter av att medverka vid de olika konstnärliga labben inom iDance.

Presentation, samtal och rast. 

12.00 Lunch

Adress: August no stress surf café, Rönngatan 2A, 211 47 Malmö

Vi promenerar gemensamt till August no stress surf café där vi kommer ha caféet för oss själva när vi äter lunch. 

August No Stress Surf Café startade med att Lars Nyström såg ett videoklipp om Bitty & Beau’s Coffee Shop i North Carolina i USA.
Klippet handlade om ett föräldrapar med fyra barn, där de två yngsta har Downs syndrom. Ett café där det bara jobbar personer med någon form av funktionsnedsättning. Lars bestämde sig för att skapa något liknande för August, Lars 17-åriga son med Downs syndrom.

13.00 Utställningen Ordadek

Plats: Malmö konsthall, St. Johannesgatan 7, 205 80 Malmö

Vi promenerar gemensamt från lunchen till Malmö Konsthall.

"I novellen Familjefaderns bekymmer, som publicerades första gången 1919, presenterar Franz Kafka den med avsikt odefinierade huvudpersonen Odradek. Odradek är samtidigt ett ting – ett objekt, som han beskriver som en bunt slarvigt hoptrasslade trådar – och en varelse, vilken är förmögen att förflytta sig, tala och till och med skratta. Det är dessutom, och framförallt, ett ord, till synes utan rötter i något språk. Odradek är vidöppet för tolkning, men i första hand betonar det den förmåga en omsorgsfull blick eller en noggrann uppmärksamhet har att ge liv åt det icke levande och sudda ut gränserna mellan objekt och subjekt."

Till utställningen Odradek på Malmö Konsthall har åtta konstnärer bjudits in. Utställningen försöker att visa på kopplingar och släktskap mellan konstnärernas sätt att arbeta, trots deras olika bakgrund och ålder. En av konstnärerna som visas är Judith Scott (1943–2005, USA). Hennes skulpturer är tillverkade av vardagsföremål som hon omsorgsfullt kombinerat, flätat in och vävt samman under många lager av textilremsor och garntråd. 

Visning av utställningen sker i två grupper, workshop och samtal.

15.00 Slut

KONFERENS 2018 program

 

Kultur och Kvalitets konferens 2017

Årets konferens för föreningen var i Skövde i samarbete med Göteborgsoperans Skövdescen. Vi valde att lägga konferensen här i samband med att den nyskriva operan SHANGHAI hade premiär här och blev en del av vårt program.

Från Medis5 hade vi med oss Peter Karppinen som filmade och Erik Nordlund som intervjuade konferensdeltagarna.

Föreställning med Lucchesi Produktion


Tisdag 25 april 

Vi startade dagen med en lunch och incheckning innan Johannes Lundberg, från arvfondsprojektet Konferensguiden och Mosaikteatern, öppnade årets konferens för att lämna över till moderator Kjell Stjernholm. Kjell är styrelseledamot i KoK och verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan. Kjell berättade om KoK:s ambitioner och att föreningen har precis börjat med att samla ihop böcker till ett kommande bibliotek. Under konferensen första dag stod följande på programmet:

Presentation av projekt Konferensguiden:

Hanna Björklund och Magnus Östling från Arvsfondsprojektet Konferensguiden och Ateljé Inuti berättade om projektet som vill arbeta med att öppna forum för utveckling och kulturkritiska samtal, genom att anordna kulturkonferenser. Projektet har den engelska organisationen Creative Minds som förebild. Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden, ägs av Mosaikteatern och sker i samverkan med Kultur och Kvalitet, bland annat.

Scenkonst av och med Lucchesi Produktion:

konstnären och scenografen Malin Lucchesi och dansare Camilla Lucchesi bjöd på en dansföreställning som gestaltade livets frågor, förtvivlan och hopp. Efter föreställningen var det ett samtal med Malin och Camilla som berättade hur de tänkte och arbetade. De introducerade begreppet "den tredje världen" - det som uppstår när Malins tankar möter Camillas tolkningar. Vi avslutade med en work shop ledd av Camilla där vi bjöds möjligheten att skicka runt livet och lämna våra sorger till döden.

Årsmöte:

föreningens årsmöte ägde rum i samband med konferensen lett av mötesordförande Kersti Larsson från Studieförbundet Vuxenskolan. Helena Petersson (ordförande), Kjell Stjernholm och Anneli Aaltonen-Krantz valdes om. Olle Norberg och Sayam Chortip valdes in som nya styrelsemedlemmar.

På kvällen åt vi gemensam middag och från Bollnäs kom trubadurerna Albin Högare och Marinel Isaksson som stod för musik och underhållning.

 


Onsdag 26 april

Dagen började med en morgonfika och incheckning av nya konferensdeltagare. Kjell öppnade sedan programmet som innehöll:

Föreningen A-konst:

ordförande Nita Lorimer gav oss frågor som "Måste man kunna organisera sitt liv för att vara konstnär?". Emelie Hansson och Vidar Lorimer-Olsson berättade om sitt skapande och synen på det. De höll en work shop där konferensdeltagarna fick bilder från etablerade och oetablerade konstnärer och frågan "Vad är outside art och vad är inside art?", ser vi någon skillnad och varför?

Opera med Dala-Floda:

Anna Eklund-Tarantino berättade om operafesten i Dala-Floda och vad det är som gör att kön ringlar sig lång till ICA när festen startar. Johanna Nyberg sjöng för oss, ackompanjerad av Jennifer Fergusson Kestis. Anna bjöd också på en demonstration tillsammans med Johanna om hur de arbetar med personer som får prova sjunga opera för första gången.

Operaföreställningen SHANGHAI:

Vi såg den nyproducerade operaföreställningen SHANGHAI som är ett samarbete mellan Göteborgsoperan och ShareMusic. SHANGHAI är en opera om helt vanliga människor, som lever vanliga liv, blir rädda och kämpar för att bryta sig loss. Det är en spännande produktion med en blandad ensemblen av professionella och amatörer som tillsammans utforskar rösterna kraft. Efter föreställningen hade vi ett eftersnack med delar av ensemblen.

Dagen tog slut och föreningens ordförande Helena Petersson tackade Kjell och projekt Konferensguiden för arbetet med konferensen och med hopp om att vi ses till konferensen 2018!

Vi riktar ett särskilt tack till Studieförbundet Vuxenskolan och Allmänna Arvsfonden som gjorde vår konferens möjlig!

PROGRAMMET: KONFERENS 2017 program

RECENSION SHANGHAI: Recension Shanghai Nya LidköpingsTidning

Den 21-22 april 2016 hade vi vår första konferens!

Vi fick förmånen att hålla till i Mosaikteaterns fina lokaler vid Telefonplan.

Stora Blås Xylofonorkester

Ett drygt femtiotal konferensbesökare tog plats för att njuta av Xylofonorkesterns konsert, de kommer ifrån "Stora Blå". Vi fick även samtala och ställa frågor om orkesterns arbete och prova på att spela på instrumenten.

Sedan var det dags för Anders Wettler från Inuti Södermalm. Han gjorde en performance som han kallar "Don't Hold Me Back". Han arrangerade workshop och satt i panel som diskuterade praktiska förutsättningar för konstnärligt arbete när du verkar genom stödfunktioner. Inuti-handledare Lotte Nilsson Välimaa deltog genom att leda workshop. Slutresultatet blev en utställning i ett kylskåp! Inuti-konstnärerna Hanna Björklund och Kia Gardelius Mårtensson var också inbjudna till panelen liksom Per Lewrén ifrån KRITA.

På kvällen stod Yksikaksi-orkestern från Medis 5 för underhållningen. Harry Raatikainen bjöd på en hel del finska sånger, men även svenska visor och hyllningstrudelutter till föreningen ”Kultur och Kvalitet”. På fredagen fick vi träffa koreografen Chris Pavia från ”Stopgap Dance Company” i London. Han berättade om hur han började som dansare för tjugo år sedan och numera har övergått till att koreografera egna stycken. Vi fick även se en föreställning, samt delta i workshop och diskussion. Konferensen avslutades med att föreningen höll sitt första årsmöte.

Extra stort tack till Studieförbundet Vuxenskolan som var konferensens huvudsponsor. Vi tackar även alla inblandade i konferensen och ser fram emot att träffas igen nästa år!

Pris och anmälan

  • Medlem i KoK: 1000 kr för båda dagar / 600 kr för en dag*
  • Ej medlem i KoK: 1500 kr för båda dagar / 800 kr för en dag*

* Lunch, middag och fika ingår i priset. Medlemskap 2018 i KoK kan lösas i samband med anmälan, 100 kr/enskild medlem och 1000 kr/organisation.

Ange i anmälan:

  • Namn
  • Mejl
  • Telefon
  • Adress på faktura (fakturan skickas som PDF till din mejl om du inte anger annat)
  • Deltar en/två dagar
  • Om du eller din organisation är medlem i KoK
  • Om du har allergier eller andra krav på tillgänglighet för att kunna delta

Sista dag för anmälan är 13 april.

Anmälan till konferens

10 + 13 =

Filmklipp och bilder från konferensen 2017

Bilder från konferensen 2016