Tillbaka till alla blogginlägg

Besök på Open Art

Vartannat år hålls en stor konstutställning utomhus i Örebro. Utställningen heter Open Art och sommaren 2019 var det dags för staden att bli en stor konstutställning igen!

Vi besökte utställningen i augusti för att se de olika konstverken och vi hade också ett möte med Elin Persson som är verksamhetschef för Open Art.

Magnus favorit var “regnbågsbron” som blev ljus och djup. Det gav en känsla av att bron smalnade av. Hanna tyckte det var roligt att agera med konsten. Det fanns gungande bänkar och ställen där hon kunde gå in.

Vi tyckte att utställningen var ganska tillgänglig för att komma fram i staden. Open Art-appen fungerade rätt bra, men några saker kunde förbättras. Det var mycket text, det kunde gärna fått vara mindre text. Det fanns vissa saker som inte funkade – syntolkning och ljudspår.

Gruppfoto med verksamhetschef för Open Art, Elin Persson
Vi träffade verksamhetschef för Open Art, Elin Persson (till vänster i bild), Hanna (mitten) och Magnus (till höger i bild)

Elin Persson som är chef för Open Art tog emot oss och visade lokalerna där de finns och där konstverken skapas för att sedan få plats i staden.

Elin berättade att de började arbeta med att bli tillgängliga från 2017. Åren innan 2017 handlade mycket om att få allting på plats. De försöker bli bättre varje år. Hon berättar också att de kan göra specialvisningar om någon frågar efter det.

Under Open Art KIDS finns skola, särskola och fritidsverksamheter. Open Art KIDS är en egen avdelning som inte hon bestämmer över.

Elin berättar att när konstnärer söker för att vara med i Open Art går det till på två sätt:
1) konstnären in en ansökan under en särskild anmälningstid, den kallas “Open Call”.
2) konstnären få en direkt inbjudan från Open Art.

Det viktigaste är konsten! De tittar inte på utbildning eller vad du har gjort tidigare när de väljer konstnärer.

Vi bjuder in Elin och Open Art att komma på studiebesök till Stockholm och ateljé Inuti där Hanna och Magnus jobbar. Vi tror att det kan finns bra saker vi kan lära av varandra och inspireras av. Kanske kan vi samarbeta i framtiden?