Konferenser

Kultur och kvalitets konferens 2019

Sammanfattning

9-10 april var vi på Kulturhuset i Örebro. 
Mir Serrander tog foton och intervjuade under dagen för Mosaiktidningen.

Wrokshop Hoppsan

Tisdag 9 april

Kerstin Björsson sa välkommen till konferensen. Hon berättade om artikel 30 i Funktionsrättskonventionen. Den säger att alla ska ha rätt att göra kultur och visa upp kultur. Sen ledde Anders Wieslander från Konferensguiden dagen. 

Quinten Moody gjorde en presentation av arvsfondsprojektet KonferensguidenProjektet handlar om hur du planerar och gör konferensen. Det finns en e-bok som berättar om hur det går till.

Hanna Björklund berättade om arvsfondsprojektet KulturBYRÅkraterna vill att kultur som görs av kulturarbetare med funktionsvariation ska synas mer bland alla annan kultur som på museum och teater.

Föreställningen IMAGO och workshop med Mosaikteatern 
Vi såg föreställningen IMAGO som handlar om hur vi bryr oss om eller struntar i varandra.

Efter föreställningen höll skådespelarna Sofia Wittmark, Josefin Jakobsson, Johannes Lundberg, Miriam Kroneld, Joakim Fernström från Mosaik i en workshop som handlade omatt vara uppmärksam på sin omgivning. Vi hade ett samtal där vi kunde ställa frågor till skådespelarna. 

KoK:s årsmöte
Under årsmötet valdes Helena Petersson (ordförande), Anneli Aaltonen Krantz och Hanna Björklund om på två år. Britta Jonsson blev ny styrelseledamot på 2 år. Årsmötet valde Calle Doolke som adjungerad vid styrelsemöten. Det betyder att han kan lyssna på vad vi pratar om på styrelsemöten eftersom han funderar på att delta i styrelsen. 

Vi tackar Marie Lindblad som slutade vara styrelseledamot!

Soy uppträder
Under kvällen åt vi thaibuffé som Tant Norra gjort. Från Sundsvall kom “sing and songwriter” Soy. Hon spelade och sjöng på låtar hon skrivit själv och andra kända låtar. 2015 vann Soy tävlingen Musikschlaget.

Onsdag 10 april

Kerstin presenterar Magnus Östling och Quinten Moody från Konferensguiden som var dagens moderatorer.

Presentation och workshop med Kulturrummet aniAra
Kulturrummet aniAra finns i Hallsberg. AniAra vill att ALLA, oavsett funktionsvariation, få mer självförtroende genom att skapa bilder, skulpturer med mera.

De gjorde workshopen “Hoppsan”. Vi fick prova att måla på ett sätt som alla kan måla på. Vi kunde prova konstverket “Empatilådan”. Det var ett ljudkonstverk där vi kunde lyssna på saker som andra har sagt till personerna i AniAra. Det var både elaka och snälla saker.

Vi såg konstfilmerna och dokumentären Out by Art”. Det är fem kortfilmer och en dokumentärfilm. Konstfilmerna funderar på hur det är att vara en konstnär som inte är som alla andra. Dokumentärfilmen visade hur det var att göra konstfilmerna. 

Vi hade panelsamtal med konstnärerna Marianne Schmidt och Hugo Karlsson från Inuti ochprojektkoordinator Lotte Nilsson Välimaa och projektledare Sven Blume. Magnus Östlingledde samtalet.

Ordförande Helena Petersson sa tack och hej då för årets konferens.

Detta var vår fjärde konferens. Nästa funderar KoK på att prova ett nytt sätt att hålla konferenser. Vi hoppas du vill vara med!  

Konferensens samarbete

Filmer från tidigare år

Bilder från tidigare år