Tillbaka till alla blogginlägg

Vi besöker Funkibator

Jag (Hanna) och Anneli från KoKs kansli i Stockholm tog tåget till Växjö för att besöka Funkibator. Vi har varit nyfikna på deras verksamhet och läst om dem i Dagens Industri, där de vann pris. 

” För att belöna affärsidéer med funkisperspektiv lanserar Nordea utmärkelsen ‘Årets funkoprenör’. Första priset går till Växjöbaserade Funkibator som driver ett aktivitetshus och en alternativ arbetsförmedling för personer med funktionsnedsättning – ”Funkisförmedlingen”.

Pia Hammargren startade verksamheten 2008. I dag finns cirka 45 anställda, av dem har 30 personer någon form av funktionsnedsättning. Lucas Karlsson berättar om deras verksamhet och visar oss runt i lokalerna.

Funkibator är en byggnad med många olika föreningar och verksamheter. Lucas säger att det är bra med många olika verksamheter i huset. Då kan de samarbeta.

Funkibator har olika projekt som pågår. I huset finns ett bokförlag, en butik med hjälpmedel, en kulturscen, Öppna kanalen, ett hunddagis och smådjursstall som heter TLC. De har även höns och ett växthus.

Funkibator gör tillsammans med Vuxenskolan föreläsningar i det stora kulturrummet. Rummet har VR, ett samarbete med en ljudkonstnär som gör ljud synligt när ljus visas där.

Under Covid-19 har de hittat på nya lösningar för aktiviteterna. De använder Zoom när de gör yoga för personer som sitter i rullstol och Akroyoga som har lockat många nya att delta.

Många olika idéer får utrymme i huset. Det finns energi och vilja att utveckla nya sätt att samarbeta lokalt och utomlands.

Från Erasmus kommer volontärer från andra länder som kan arbeta på Funkibator. De som behöver ett tillgängligt boende har de hjälpt.

De jobbar med många olika målgrupper. Personer med funktionsnedsättning, barn med NPF-diagnos och gymnasielever som vill praktisera några dagar i veckan och studera samtidigt.

Funkibator är duktiga på att hitta lösningar och möjligheter, det är tydligt. Vi hoppas på ett samarbete framöver och har lärt oss mycket.

Tack för att ni tog emot oss!

Hanna och Anneli, KoK