Tillbaka till alla blogginlägg

Besök på Open Art

Vartannat år hålls en stor konstutställning utomhus i Örebro. Utställningen heter Open Art och sommaren 2019 var det dags för staden att bli en stor konstutställning igen!

Vi besökte utställningen i augusti för att se de olika konstverken och vi hade också ett möte med Elin Persson som är verksamhetschef för Open Art.

Magnus favorit var “regnbågsbron” som blev ljus och djup. Det gav en känsla av att bron smalnade av. Hanna tyckte det var roligt att agera med konsten. Det fanns gungande bänkar och ställen där hon kunde gå in.

Vi tyckte att utställningen var ganska tillgänglig för fysisk framkomlighet. Vi funderade på om det fanns några särskilda guidningar om du hade speciella önskemål. Open Art-appen fungerade rätt bra, men några saker kunde förbättras. Det var mycket text, det kunde gärna fått vara mindre. Det fanns vissa funktioner som inte funkade – syntolkning och ljudspår.

Gruppfoto med verksamhetschef för Open Art, Elin Persson
Vi träffade verksamhetschef för Open Art, Elin Persson (till vänster i bild), Hanna (mitten) och Magnus (till höger i bild)

Elin Persson som är chef för Open Art tog emot oss och visade lokalerna där de finns och där konstverken skapas för att sedan få plats i staden.

Elin berättade att de började sträva efter att bli tillgängliga från 2017. Åren innan 2017 handlade mycket om att bara få allting på plats. De vet att det finns mer och göra och försöker bli bättre varje år. Elin känner till problemen med appen. Hon berättar också att de kan göra specialvisningar på förfrågan. När vi träffas ska hon snart göra en specialvisning för en Stroke-förening som har särskilda önskemål.

Open Art KIDS har också lärarhandledningar. Under Open Art KIDS finns skola, särskola och fritidsverksamheter. Open Art KIDS är en egen avdelning som inte hon bestämmer över.

Elin berättar att när konstnärer söker för att vara med i Open Art går det till på två sätt: antingen skickar konstnären in en ansökan under en anmälningstid, den kallas “Open Call”, eller så kan konstnären få en direkt inbjudan från Open Art. Det viktigaste är konsten! De tittar inte på utbildning eller meritförteckning när de gör ett urval.

Vi bjuder in Elin och Open Art att komma på studiebesök till Stockholm och ateljé Inuti där Hanna och Magnus jobbar. Vi tror att det kan finns bra saker vi kan lära av varandra och inspireras av. Kanske kan vi samarbeta i framtiden?