Tillbaka till alla blogginlägg

Inkluderande scenkonst?

Moomsteatern bjöd in till seminarium som handlade om teater och scenkonst. Det var representanter med från olika teatergrupper i Europa som Moomsteatern samarbetar med. Dennis, Niclas och Sandra från Moomsteatern hälsade välkommen till dagen.

Först var det en panel med representanter teatergrupperna Blue Teapot i Galway (Irland), Compagnie de l’Oiseu-Mouche i Roubaix (Frankrike) och Moomsteatern i Malmö (Sverige).

Blue teapot berättade hur de både driver en teatergrupp och en utbildning. De startade utbildningen för att det inte fanns någon för skådespelarna. Compagnie de l’Oiseu-Mouche har delvis en egen utbildning som handlar om teaterhistoria och olika teatertekniker. Sedan jobbar de mycket med utbildning genom att skådespelarna är med i produktioner. Moomsteatern har haft olika sätt att utbilda skådespelare. Nu utbildas nya skådespelare genom att de gör praktik på Moomsteatern. Kan vi ändra på det i framtiden så det finns en riktig utbildning för de som vill jobba som skådespelare?

Paneldeltagare från Frankrike, England, Irland och Sverige
Paneldeltagare från Frankrike, England, Irland och Sverige

Nästa panel pratade om ifall vi var beredda på förändring? I panelen fanns teaterchefen för Helsingborgs stadsteater, en projektledare från Skånes dansteater, en lektor från Teaterhögskolan i Malmö, verksamhetschefen från Moomsteatern och en projektdramaturg för EU-projektet Crossing the line.

Panelen funderade på hur vi kan ändra strukturer i teatervärlden. Vilka är det som är ledarna när vi är små och kanske börjar med teater och dans? Representation och att kunna känna igen sig är viktigt. I en utbildning kan vi fundera på för vem är det vi utbildar skådespelare. Många fler viktiga frågor kom upp.

Kjell leder panelen som funderar på förändring i teatervärlden

En viktig fråga som skådespelaren Tryggve ställde var hur han kan stärka sin karriär. Panelen gav bland annat tips om att synas och visa sig, berätta vem du är och vad du gör. Ha självförtroende som skådespelare!

Skådespelare Tryggve frågar panelen hur han kan "boosta" sin karriär
Skådespelare Tryggve frågar panelen hur han kan “boosta” sin karriär