Tillbaka till alla blogginlägg

Lämna ingen bakom dig

ShareMusic and Performing Arts bjöd in till symposium, en konferens på temat att inte lämna någon bakom sig – “Leave no one behind”. Ordförande i Kulturnämnden i Västra götalandsregionen, Conny Brännberg, invigde dagen genom att prata om rättigheter och rätten till kulturen.

Sophia Alexandersson på ShareMusic ledde ett samtal med en panel som deltagit i labb där klassiska orkestrar mött musiker och dansare från ShareMusic. Spännande möten där traditioner fick möta nya influenser. Det var Nigel Osborne, tonsättare och professor vid Edinburghs universitet, som ledde dagarna tillsammans.

Deborah Kelleher från Royal Irish Academy of Music såg att nu verkade det vara bra tider för Irland. Hon såg en välvillig president och även om de ligger efter i tillgänglighet så fanns vilja och engagemang för utveckling.

Vera Khitruk från M.Tank pedagogiska universitet i Vitryssland berättade om exempel där staten försöker göra människor med funktionsnedsättning mer synliga i kulturen.

Vi fick välja mindre seminarium att gå på efter lunch och en livespelning med DJ Arthro.

“Bredda rekryteringar” handlade om hur Stockholms konstnärliga högskola börjat erbjuda fristående kurser i koreografi till personer med olika funktionsförmågor. En tanke de hade är att konstnärliga ämnen skulle kunna vara undantagna grundläggande högskolekritierier. Det skulle kunna ge fler möjligheten att läsa kurser och ändra gamla strukturer.

Romina Ramos från Myndigheten för Delaktighet (MfD) visade statistik som många av oss redan känner till: personer med funktionsnedsättning tar mindre del av kulturaktiviteter, har lägre utbildningsnivå och saknar oftare en sysselsättning, jämfört med övriga landet.

En framtidspanel avslutade dagen med sina tankar om hur det ser ut nu och hur vi kan jobba vidare för att ge alla plats.

Det var en intressant dag som gav både nya tankar och kontakter.

Dagens hela program finns här.