Tillbaka till alla blogginlägg

Inkluderande scenkonst?

Moomsteatern höll ett seminarium som handlade om teater och scenkonst. Det var representanter med från olika teatergrupper i Europa som Moomsteatern samarbetar med. Dennis, Niclas och Sandra från Moomsteatern hälsade välkommen till dagen.

Först var det en panel med representanter teatergrupperna Blue Teapot i Galway (Irland), Compagnie de l’Oiseu-Mouche i Roubaix (Frankrike) och Moomsteatern i Malmö (Sverige).

Blue teapot berättade hur de både driver en teatergrupp och en utbildning. De startade utbildningen för att det inte fanns någon för skådespelarna.

Compagnie de l’Oiseu-Mouche har en egen utbildning som handlar om teaterhistoria och olika teatertekniker. De jobbar med utbildning genom att skådespelarna är med i pjäser.

Moomsteatern har haft olika sätt att utbilda skådespelare. Nu utbildas nya skådespelare genom att de gör praktik på Moomsteatern. Kan vi ändra på det i framtiden så det finns en riktig utbildning för de som vill jobba som skådespelare?

Paneldeltagare från Frankrike, England, Irland och Sverige
Paneldeltagare från Frankrike, England, Irland och Sverige

Nästa panel pratade om ifall vi var beredda på förändring? I panelen fanns personer från Helsingborgs stadsteater, Skånes dansteater, Teaterhögskolan i Malmö, Moomsteatern och EU-projektet Crossing the line.

Panelen funderade på hur vi kan förändra teatervärlden. Vilka är det som är teaterledare när vi är små? Vad finns det för förebilder? Att kunna känna igen sig är viktigt.

I en utbildning kan vi fundera på för vem är det vi utbildar skådespelare? Och vad ska de göra sen? Många fler viktiga frågor kom upp.

Kjell leder panelen som funderar på förändring i teatervärlden

En viktig fråga som skådespelaren Tryggve ställde var hur han kan stärka sin karriär. Panelen gav tips om att synas och visa sig, berätta vem du är och vad du gör. Ha självförtroende som skådespelare!

Skådespelare Tryggve frågar panelen hur han kan "boosta" sin karriär
Skådespelare Tryggve frågar panelen hur han kan “boosta” sin karriär