Tillbaka till alla blogginlägg

Vita Svanen på teaterresa

Föreningen Vita Svanen i Örebro har musikteater som fritidsaktivitet. Nu funderar de på hur föreningen ska jobba i framtiden. Vi i KoK bjöd dem på studiebesök till Mosaikteatern och Medis5 i Stockholm. Hans-Erik och Torunn från Vita Svanen tog tåget till Stockholm för ett besök.

Mosaikteatern arbetar med scenkonst: fysisk teater och dans. Det är även en daglig verksamhet. De arbetar med professionella pedagoger och handledare, som också jobbar inom dans och teater. Där finns också handledare med utbildning och erfarenhet inom socialt arbete.

På Mosaik fick Hans-Erik och Torunn veta mer om arbetsrutiner och hälsotänket som Mosaik har. Arbetar du med dans och teater så behöver orka göra det fysiskt. De fick vara med på en dansrepetition och en teaterrepetition.

Anders och Kerstin från KulturBYRÅkraterna/KoK gjorde Vita Svanen sällskap från Mosaik till studiebesöket på Medis5 där Anders jobbar.

Medis 5 är en kulturverksamhet. Där arbetar skådespelare, musiker, fotografer, konstnärer, formgivare, filmare, med mer. De gör olika kultur-produktioner, som föreställningar i teater, musik och konst. De tycker att kreativitet och kraften hos varje person är viktigt.

Vi fick en presentation av hur de jobbar med bild och form. På Medis5 har de bland annat jobbat med sin variant av Bayeux-tapeten. Vi fick lyssna på musik av Sprak-orkestern och se filmklipp som Media-gruppen jobbar med.

Teater Surra bjöd oss på en föreställning om mänskliga rättigheter. Det handlade om olika slags diskriminering. Det är när någon blir dåligt behandlad på grund ålder, etnicitet, sexuell läggning, funktionsnedsättning med mera. Teatern handlade om olika situationer där diskriminering händer. Vi ett tips från teatergruppen att träffas sällan och göra många saker samtidigt kan göra det svårt att jobba fokuserat.

Det var en dag med inspiration och tankar om framtiden. Vita Svanen fortsätter att fundera på hur de vill i framtiden. KoK och KulturBYRÅkraterna fortsätter hjälpa Vita Svanen att tänka.

Besöket kunde genomföras tack vare Allmänna Arvsfonden och Region Örebro län Kultur.