Tillbaka till alla blogginlägg

Vi besöker Funkibator

Jag (Hanna) och Anneli från KoKs kansli i Stockholm tog tåget till Växjö för att besöka Funkibator. Vi har varit nyfikna på deras verksamhet och läst om dem i Dagens Industri, där de vann pris. 

” För att belöna affärsidéer med funkisperspektiv lanserar Nordea utmärkelsen ”Årets funkoprenör”. Första priset går till Växjöbaserade Funkibator som driver ett aktivitetshus och en alternativ arbetsförmedling för personer med funktionsnedsättning – ”Funkisförmedlingen”.

Pia Hammargren drog i gång verksamheten 2008 som i dag har cirka 45 anställda, varav 30 har någon form av funktionsnedsättning. Vi träffar Lucas Karlsson som berättar om deras verksamhet och visar oss runt i lokalerna.

Funkibator är en byggnad där många olika föreningar och sociala verksamheter samverkar. Lucas beskriver det som ”synergieffekten av att ha många verksamheter i samma hus är viktiga att ta tillvara på”.

Funkibator har många olika projekt på gång! I huset finns ett bokförlag, en butik med hjälpmedel, en kulturscen, Öppna kanalen och ett hunddagis och smådjursstall som heter TLC. De har även höns och ett växthus.

Funkibator anordnar tillsammans med Vuxenskolan föreläsningar i det stora kulturrummet. Rummet har VR, ett samarbete med en ljudkonstnär som visualiserar ljud genom ljus ska visas där.

Under Covid-19 har de hittat på nya lösningar för att skapa deltagande. De har yoga för personer som sitter i rullstol via Zoom och även Akroyoga som har lockat många nya att delta.

Det märks tydligt att många olika idéer får utrymme i huset. Energin och viljan att utveckla nya sätt att samarbeta lokalt, nationellt och internationellt växer fram.

Från Erasmus kommer volontärer från andra länder som kan få arbeta på Funkibator. De som behöver ett tillgängligt boende har de också hjälpt.

De jobbar med många olika målgrupper. Personer med funktionsnedsättning, barn med NPF-diagnos och gymnasielever som vill praktisera några dagar i veckan i kombination med studierna.

Funkibator är duktiga på att hitta lösningar och möjligheter, det är tydligt. Vi hoppas på ett samarbete framöver och har lärt oss mycket.

Tack för att ni tog emot oss!

Hanna och Anneli, KoK