Konferenser / Kultur och Kvalitets konferens 2018

Kultur och Kvalitets konferens 2018

Sammanfattning

Vi valde att lägga årets konferens i Malmö då Judith Scott ställdes ut på Malmö Konsthall i utställningen ODRADEK. Under dagen hade vi med oss Anders Wieslander och Peter Karppinen som filmade och intervjuade deltagarna.

Tisdag 24 april

Vi började dagen i Moomsteaterns lokaler där styrelseledamot Kjell Stjernholm öppnade konferensen och hälsade välkommen. Han lämnade sedan över till Hanna Björklund och Kerstin Björsson från arvsfondsprojektet Konferensguiden som var moderatorer under konferensen.

Föreställning och workshop med Moomsteatern: 
Vi började med att se Moomsteaterns pjäs “Kasjtanka – en cirkusdröm”. En pjäs efter Anton Tjechov om hunden Kasjtanka som lever ett lugnt liv med sin husse. Så en dag bryts lugnet och Kasjtanka hamnar av en slump på en cirkus, men är verkligheten som hennes drömmar om cirkuslivet? Vad är lycka och är hon lycklig där på cirkusen?  

Moomsteaterns producent Sandra Johansson gjorde en presentation av Moomsteatern och projektledare Sanne Hellberg höll en presentation av arvfondsprojektet Tårtan. Vi avslutade med en workshop av skådespelarna Dennis Nilsson och Frida Schriver som lärde oss mer om vikten av uppvärmning för skådespelare. 

KoK:s årsmöte
Under årsmötet valdes Kerstin Björsson, Malin Lucchesi och Camilla Lucchesi om. Kjell Stjernholm valde att kliva av sin styrelsepost i förtid ersattes under kvarvarande mandatperiod på 1 år av Marie Lindblad från Kulturcentrum Väst. Niklas Böhme valdes in på en vakant plats i styrelsen som nu är fulltalig med 9 medlemmar. 

Under kvällen åt vi middag på MAT medan vi lyssnade på kvällens musikunderhållning. Det var Calle Doolke, alias General Crazy leadsångaren i bandet Crazy Mike, som bjöd på sina sånger både från bandet och sin kommande soloplatta med akustiskt komp! 

Onsdag 25 april

Vi började dagen på Kulturhuset Mazetti där Hanna Björklund och Kerstin Björsson hälsade välkommen till en ny dag. 

Skånes dansteater och Kulturcentrum Skåne:
Tanja Mangalanayagam och Frida Lovén från Skånes dansteater presenterade sin verksamhet och hur de jobbar med dans och den icke-normativa kroppen. Hur funkar det att vara rullstolsburen och dansa? Ungefär som för andra, men med egna tolkningar av vissa rörelser. 

Kulturcentrum Skåne med Åsa Wallin-Pinhao och Alice Lund Papiernik presenterade också sin verksamhet och hur de jobbar med olika kulturuttryck. Sedan visade de filmer och berättade om sina samarbeten som mynnat ut i olika dansfilmsprojekt. Slutligen bjöd de på en workshop i dans och rörelse där vi fokuseradepå att följa tråden. 

Vi tog en promenad till August no stress surf café. Vi laddade batterier med mat och samtal innan det blev dagens sista programpunkt på Malmö konsthall, och utställningen ODRADEK.

Vi fick en visning av utställningen där den internationell erkända konstnären Judith Scott (1943-2005) var ett av affischnamnen. Vi fick en visning med en gående workshop och samtal under tiden. Namnet ODRADEK är hämtat från Franz Kafkas novell “Familjefaderns bekymmer” och handlar om den märkliga varelsen Odradek som är en snörtrassel med förmågan att förflytta sig, tala och skratta. Scotts skulpturer är omsorgsfullt tillverkade av textilier, garn och andra typer av material, som hon har lindat och flätat kring vardagliga föremål.

Med detta avslutade vi årets konferens och tackar alla som deltog! 

Samarbetspartners

Filmer från tidigare år

Bilder från tidigare år