Konferenser / Kultur och Kvalitets konferens 2019

Kultur och Kvalitets konferens 2019

Sammanfattning

9-10 april var vi på Kulturhuset i Örebro. 
Mir Serrander tog foton och intervjuade under dagen för Mosaiktidningen.

Workshop Hoppsan

Tisdag 9 april

Vi började dagen med att styrelseledamot och projektledare Kerstin Björsson hälsade välkommen till konferensen. Hon berättade om artikel 30 i Funktionsrättskonventionen som uttrycker allas möjlighet till att utöva kultur, inte bara i eget intresse utan även för samhällets berikande. Därefter lämnade hon över till Anders Wieslander från arvsfondsprojektet Konferensguiden som dagens moderator. 

Quinten Moody gjorde en presentation av arvsfondsprojektet Konferensguiden som har tagit fram en interaktiv e-bok om hur du planerar, arrangerar och genomför konferenser. Vi kollade på några smakprov från filmerna i boken. Hanna Björklund berättade om arvsfondsprojektet KulturBYRÅkraterna som jobbar med att minska glappet mellan kulturarbetare och kulturinstitution. Syftet med projektet är att den kultur som görs av kulturarbetare med intellektuella och neuropsykiatriska funktionsvarianter ska bli en naturlig del i samhällets kulturliv.

Föreställningen IMAGO och workshop med Mosaikteatern
Vi såg föreställningen IMAGO som beskrivs som en tragikomisk föreställning i svart och vitt om att existera och samexistera. Hur vi inkluderar och utestänger varandra. För att i slutändan låta vänskapen vinna… Under Stockholm Fringe Festival 2018 vann föreställningen “Network award” och kommer representera Sverige i Brighton maj 2019. 

Efter föreställningen höll skådespelarna Sofia Wittmark, Josefin Jakobsson, Johannes Lundberg, Miriam Kroneld, Joakim Fernström från Mosaik i en workshop på teman om vara att uppmärksam på sin omgivning, att leda och låta sig ledas. Vi avslutade med ett samtal där vi kunde ställa frågor till ensemblen. 

KoK:s årsmöte
Under årsmötet valdes Helena Petersson (ordförande), Anneli Aaltonen Krantz och Hanna Björklund om på två år. Britta Jonsson valdes in som ny styrelseledamot på 2 år. Detta årsmöte valdes även Calle Doolke som adjungerad vid styrelsemöten då han funderar på att engagera sig i styrelsen. 

Vi tackar Marie Lindblad för sin insats i styrelsen!

Under kvällen åt vi thaibuffé som serverades av Tant Norra. Från Sundsvall kom “sing and songwriter” Soy. Hon spelade och sjöng på egenskriven och klassiker som vi alla kände igen. 2015 vann Soy tävlingen Musikschlaget med den egenskrivna låten “I’m leaving you” som hon även framförde under kvällen.

Onsdag 10 april

Vi började dagen med att välkomna nya deltagare och Kerstin introducerade Magnus Östling och Quinten Moody som var dagens moderatorer.

Presentation och workshop med Kulturrummet aniAra
Kulturrummet aniAra finns i Hallsberg och har en vision om att ALLA, oavsett funktionsvariation, kan stärka sin självkänsla och öka sitt självförtroende genom sin kreativitet och visa att jag är någon som kan något. aniAra var representerade med flera konstverk i den jurybedömda utställningen Nya Stjärn-scott. De berättade om verksamheten och arvsfondsprojektet “Vem har rätt att kalla sig konstnär?”. Projektet har till syfte att synliggöra inga kulturskapare med psykisk ohälsa. De vill öppna ögonen på allmänheten, politiken och näringslivet för att projektets målgrupps ska inkluderas i konsten och kulturen. 

De bjöd på workshopen “Hoppsan”, något som alla nya deltagare på aniAra får prova när de kommer dit. Under konferensen hade de även en utställning i foajén på kulturhuset. De bjöd även på installationen “Empatilådan” som ger en upplevelse av vilken attityd du ibland kan mötas av. Negativ som positiv. 

Vi avslutade dagen med en visning av konstfilmerna och dokumentären “Out by Art”. Det är fem nyproducerade kortfilmer samt en dokumentärfilm som utforskar vad det kan innebära att vara konstnär utanför normen. I dokumentären får vi en nära inblick i de kreativa processerna under skapandet av dessa filmer. Filmerna är ett resultat av ett nordiskt samarbete där konstnärer inom gruppen NOA (Nordic Outsider Art) skapade film.Out by Art bland annat visats på Moderna Museet, Stockholm Fringe Festival och European Outsider Art Conference i England.

Efter filmvisningen blir det ett panelsamtal med de medverkande konstnärerna Marianne Schmidt och Hugo Karlsson från Inuti samt projektkoordinator Lotte Nilsson Välimaa och projektledare Sven Blume. Samtalet leddes av Magnus Östling.

Efter detta avslutade ordförande Helena Petersson årets konferens där hon tackade alla deltagande. Detta var vår fjärde konferens och till 5-årsjubiléet 2020 funderar KoK på att prova ett nytt koncept, håll utkik!

Samarbetspartners

Filmer från tidigare år

Bilder från tidigare år